Categorieën


Kerstpakketten


Het kerstpakket van 2013: crisispakket, excuuspakket of geen pakket?
Geschreven door Henk Beers
10-01-2014

Hoewel medewerkers aangeven veel waarde te hechten aan een kerstpakket, gebeurde het in 2013 dan toch: bedrijven gaven aan te bezuinigen op kerstpakketten. Niet alleen werden er minder kerstpakketten gegeven (70% van de ondernemers t.o.v. 78% in 2011), ook waren de bedragen van de nog wél gegeven kerstpakketten 8% lager dan in 2012. Crisis? Of excuus?

In 2013 gebeurde het echt; bedrijven gaven aan minder kerstpakketten te geven dan voorheen. En dit tegen alle adviezen in. Henry Robben (hoogleraar marketing Business Universiteit Nyenrode) deed onderzoek naar het geven van cadeaus en concludeerde dat het wegstrepen van kerstpakketten moordend is voor de motivatie van werknemers.

Uiteraard krijgt de economische crisis de schuld. Bedrijven hebben minder geld voor extra's zoals kerstpakketten, waar dan als eerste op bezuinigd wordt. Maar van deze economische instelling worden werknemers niet vrolijk. Zij zullen dan namelijk ook economisch gaan denken en ook niks extra's meer doen, zoals overwerken of 's avonds e-mails checken.

De kerstpakketten die dan wél nog gegeven worden zijn kariger dan ooit. Het zijn crisispakketten die bepaald geen luxe uitstralen. Maar dat is dan een minder groot probleem voor de werknemers.  Als er maar íets gegeven wordt waaruit waardering blijkt. Het zou te maken hebben met het type relatie van medewerker en baas. Voor de baas is deze relatie puur economisch, maar voor de medewerker is deze ook sociaal.

De crisis wordt wel te pas en te onpas als excuus voor het niet geven van een kerstpakket gebruikt. Iedereen weet inmiddels wel dat we minder te besteden hebben maar moeten we daar nou alwéér aan herinnerd worden? Wij zijn toch gewoon mensen, geen economische valuta? Of wordt er naar de crisis gegrepen omdat dit het meest voor de hand liggend is, en dus eigenlijk een excuus om geld te besparen? Is ons karig kerstpakket dan eigenlijk een excuuspakket?

Of het echt aan de crisis ligt, daar komen we anno 2014 waarschijnlijk achter. Het ergste gedeelte van de crisis zouden we achter de rug moeten hebben. In dat geval zou er volgend jaar meer budget moeten zijn voor o.a. een kerstpakket. Zo niet, dan zijn we dit jaar dus lekker afgedankt met een excuuspakket...

Uiteraard geldt dit niet voor ieder bedrijf. In totaal gaf Nederland in 2013 ongeveer 175 miljoen euro uit aan kerstpakketten, waar zeker een aantal mooie kerstpakketten bij zaten. Op websites zoals www.kerstpakkettentip.nl en www.kerstpakkettenidee.nl, die in december helemaal uitverkocht raakten, zijn prachtige kerstpakketten te zien waar in 2013 veel werknemers blij mee gemaakt zijn. Hopelijk worden er in 2014 meer mensen blij!

 
Stedentripje in de kerstvakantie
Geschreven door Charlie
02-12-2013

Houdt u ervan om lekker een paar daagjes ertussenuit te gaan? Dan is de kerstvakantie ideaal voor een dergelijke trip. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, afhankelijk van uw budget, hoelang u vrij heeft en wat u wensen zijn. Wij helpen u graag een eindje op weg. Daarom hebben we enkele mogelijkheden voor u op een rijtje gezet, van goedkopere stedentripjes tot duurdere mini-vakanties.

De low budget stedentrip

Een stedentrip hoeft absoluut niet duur te zijn. In de kerstvakantie kunt u bijvoorbeeld heerlijk genieten van een tripje naar een willekeurige stad in Nederland. Kies voor een minder drukke en grote stad om de kosten te drukken. Steden die u het beste kunt vermijden zijn Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en dergelijke. Qua verblijf kunt u het beste online veilingen in de gaten houden. Let wel goed op de voorwaarden, want het is mogelijk dat bepaalde hotel aanbiedingen niet geldig zijn in de kerstvakantie.

De luxere stedentrip

Wanneer u iets meer te besteden heeft, kunt u er ook voor kiezen om een luxere stedentrip te maken. In plaats van met de auto gaat u fijn met het vliegtuig. Hierdoor kunt u in kortere tijd verder reizen, waardoor een buitenlandse stad ineens een goede mogelijkheid is. Stap eens uit uw comfort zone en ga voor een minder bekende stad, bijvoorbeeld Kopenhagen, Reykjavik of Riga. 

Het low budget vakantiehuis

Wat ook een leuke optie is, is een vakantiehuis huren. Boek lang van te voren om een zo laag mogelijke prijs te krijgen. Door voor een huisje in een buitenwijk of buitengebied te kiezen, zult u waarschijnlijk minder betalen dan voor een huisje dat midden in een grote stad ligt. In Nederland zijn talloze huisjes te huur, dus sla uw slag en breng de kerstvakantie in alle rust door in een leuk vakantiehuisje. 

Een luxe vakantiehuis in het buitenland

Voor een luxere trip in de kerstvakantie kunt u kiezen voor een vakantiehuisje in het buitenland. Door naar een warm land te vertrekken, kunt u even helemaal tot rust komen en genieten van het warme klimaat. Wellicht is een vakantiehuis aan het strand een mogelijkheid, bijvoorbeeld aan de Costa del Sol of de Costa Brava. Ook een tripje naar Griekenland of een ander warm land is leuk. Er zijn overal vakantiehuisjes te huur, dus bekijk de mogelijkheden online.